Toiduained, mis mõjutavad nahaseisundit!

Back to Ajakiri

Toiduained, mis mõjutavad nahaseisundit!

Toiduained, mis mõjutavad nahaseisundit

Sinu nahaprobleem võib sõltuda toidust!

Probleemne näonahk põhjustab meist paljudele muret. Sageli arvatakse, et selle põhjustajaks on vaid kosmeetikatooted. Selleks, et saavutada terve ja kaunis nahk ei piisa ainult kosmeetikatoodete väljavahetamisest, sest tegelikult võib põhjus peituda väga erinevates tegurites. Mitmed nahahaigused nagu näiteks dermatiit saavad alguse hoopis valest toitumisest.

Sinu nahk peegeldab sinu organismi tervist!

Terve ja puhas nahk peegeldab sinu tervist, täpsemalt maksa ja seedesüsteemi seisundit. Akne ja muud nahaprobleemid nagu kuivus, ekseem, psoriaas ning rasune nahk on märk ülekoormatud maksast, mis on meie söömisharjumuste tagajärjeks. Kuna maksa ülesandeks on puhastada viimast mürkidest, on ülekoormatud maks loid ja pole võimeline enda tööd korralikult tegema. Kui toksiinid kõrvaldatakse läbi naha, põhjustab see lööbeid, vistrikke, dermatiiti ja muid nahaprobleeme.

Rafineeritud süsivesikud

Peale selle, et rafineeritud süsivesikud on kehale mürgised ja mõjutavad seedetegevust, on need ka väikese toitaineväärtusega. Need toidavad sinu kõhus baktereid! Suhkur on halbade bakterite jaoks toit, mis annab neile võimaluse  “pidutseda” ja õitseda ning head bakterid “peolt välja tõrjuda”. Kahjulike bakterite üleküllus mõjutab seedeprobleemide teket, nagu nt Candida (pärmi liigne kasv põhjustab aknet ja nahalööbeid). Kuna akne on bakteriaalne seisund, on loogiline, et selle esinemine on seotud tasakaalust väljas olevate bakteritega ehk organismis on halbu baktereid liiga palju. Seepärast algabki tihti tervisliku taseme saavutamine kõhus probiootiliste toitude söömisega, nagu nt hapukapsas või apteekis müüdavate probiootikumide tarbimisega.

Rafineeritud suhkur paneb sinu keha tootma rohkem õli ning selle tulemusena ummistuvad poorid. Kui sa sööd rafineeritud suhkrut, vabastab su keha insuliini, mis reguleerib veresuhkrutaset transportides suhkrut rakkudesse. Kuna suhkur seedib kiiresti, peab keha vabastama suurtes kogustes insuliini, et pidada järge suhkru viimisega rakkudesse sama kiiresti nagu see on seeditud.

Kui sinu keha seedib rafineeritud süsivesikuid, siis suhkru molekulid muutuvad iseseisvateks ja muutuvad meelitavateks proteiinidele nagu nt kollageen. Kui suhkru molekulid saavad kokku kollageeni molekulidega siis koos loovad nad täiestu uued molekulid. Kahjuks ei suuda keha neid sidemeid lõhkuda ning need kollageeni proteiinid, mis muudavad naha siledaks ja nooruslikuks on igaveseks kadunud.

Rafineeritud suhkur paneb keha tootma õli, mille tulemusena ummistuvad poorid!

Piimatooted

Piimavalgud võivad allergiaid esile kutsuda – eriti just ekseemi. Lehmapiima asemel tuleks tarbida mandli-, riisi või kookospiima. Eksperimenteerida võib ka kitse- ja lambapiimaga, millel on teistsugused proteiini koostised ning ei kutsu nahaärritusi nii palju esile kui lehampiim.

Alkohol

Punane vein arvatakse olevat hea antioksüdantide allikas, kuid tegelikult on alkohol nahale väga kahjulik ning see on seotud akne ja vananemisega. Alkoholis sisaldub palju suhkrut, mis mõjutab veresuhkrutaset ja soodustab vananemist vähendades kollageeni. Samuti põhjustab see vedelikukaotust, mis ennetab nahka säilitamaks niiskust ja võib põhjustada tumedaid ringe silmaümbrustes. Lisaks sellele on just punases veinis palju parkained, mis võivad põhjustada mõnedel inimestel löövet või punetust.

Kiirtoit

Enamik kiirtoidust on fritüüritud rafineeritud taimsetes õlides nagu nt rapsiõlis, safloorõlis ja pähkliõlis ning lisatud on transrasvu. Taimeõlid kõlavad tervislikult, kuid tegelikult põhjustavad need mitmeid nahaprobleeme, sest neis on väga kõrge Omega-6 aminohappe sisaldus. Omega-6 on vajalik kasvamiseks, arenemisel ja ajutöös, kuid liigsel tarbimisel võivad tekkida terviseprobleemid. Tihti esineb sellisel juhul punetust, paistetust, valu jms.

Taimeõlid põhjustavad mitmeid nahaprobleeme, sest neis on väga kõrge Omega-6 aminohappe sisaldus!

Lisaained (lõhnaained, värvained jne)

MSG*, kunstlikud värvained ja mõned säilitusained võivad põhjustada just eriti probleeme neil, kellel on tundlik nahk. On soovituslik süüa toitu, mis on naturaalne ning vältima peaks purkides ja külmutatud toitu. Samuti tuleks vältida värvaineid jogurtites, maiustustes ja küpsistes jms. Lisaks nahaärritustele võib esineda ka peavalu, väsimust ja keskendumisraskuseid.

*MSG (monosodium glutamate) – naatriumvesinikglutamaat

Kofeiin

Regulaarne kofeiini tarbimine võib tõsta kortisoolitaset*, mis võib mõjutada nahka, põhjustades põletikku ning tekitada segadust teistes hormoonides.

*kortisool – neerupealiste koores sünteesitav steroidhormoon

Vürtsid

Vürtsidel on väga suur mõju toidumaitsetel, seega võib olla väga raske harjuda mõttega, et sul on nende vastu allergia. Põhilised vürtsid nagu kaneel, nelk, koriander, lambalääts, küüslauk ja vanill võivad tektiada allergilisi nahareaktsioone. Sageli lisatakse vürtse ka kosmeetikatoodetele – jälgi hoolega toodete etikette!

Maasikaallergia

Kui sul on maasikaallergia, siis sul on hüpertundlikkus proteiinide vastu, mida neis leidub. Kui sööd maasikaid, siis immuunsüsteem reageerib liigselt proteiinide suhtes ja ründab neid, samal ajal luues IgE antikehi*. Antikehad sisenevad verre ja põhjustavad rakkudes histamiini vabastamist. Histamiin on hormoon, mis viib ärrituseni ja põletikutekkeni pehmetes kudedes, nagu õõnetes, kopsudes ja nahas. Maasikaallergia puhul esineb kõige rohkem löövet, sügelust ja dermatiiti.

*IgE antikehad – kaitsekehad, mis tunnevad ära organismi sattunud allergeeni

Vürtsid

Inimesed, kellel on tundlik nahk, võivad avastada, et soja tekitab neil nahalööbe. Soja talumatuse üheks esimeseks tunnuseks on naha punetus. Kas teadsid, et tootjad lisavad soja väga paljudele toitudele, näiteks isegi leivale ja konservtuunikalale? Kui oled soja suhtes tundlik, siis väldi sojapiima, sojaube, liha aseaineid ja tofut.

Peruu palsam tomatites ja tsitruselistes

Tomat on kõige tuntum tekitamaks dermatiiti inimestel, kes on tundlikud Peruu palsami suhtes. Peruu palsam tuleb puust nimega Myroxylon balsamum pereirae, mis kasvab Lõuna-Ameerikas. Palsamit kasutatakse sageli lõhnaainete, maitseainete ja osade ravimite tootmises. Toitudest, mis võivad sisaldada peruu palsamit on vürtsid (kaneel, vanill, nelk), šokolaad ja koolad.

Peale tomatite on mõistlik vältida ka tsitruselisi, kui esineb allergilisust peruu palsami suhtes. Tsitruse koored põhjustavad tihti dermatiiti. Sinna kuuluvad greibid, apelsinid, sidrunid, laimid, mandariinid ja kumkvaadid ehk kinkanid.

Peavalu, väsimuse ja keskendumisraskuste põhjuseks võivad olla ka toidus sisalduvad värvained, lõhnaained jms!

Levinud nahaprobleemidest ja -haigustest saad lugeda siit.

Meie e-poes on mitmekülgne valik looduslikest nahahooldustoodetest, mis sobivad ka kõige probleemsemale nahale ning ka dermatiidi puhul. Kokkuvõtteks võib öelda, et soov saavutada iluvigadeta ja särav nahk sõltub suuresti meist endist. Ainult meie ise saame kontrollida, mida me sööme ja milliseid tooteid me enda nahal kasutame. Lisaks enda tervisele, oleme me eeskujuks ka teistele, eriti just lastele! Pure Cosmetics Eesti jaoks on oluline puhtus nii toidus kui ka loomulikult meie e-poes esindatud toodetes!

Hüaluroonhape - multifunktsionaale ja eluliselt vajalik aine!

Naha vananedes väheneb ka võime säilitada nahas niiskust, mille tulemusena kaotab nahk oma sära ja elastsuse, tekivad kortsud. See on piisavaks põhjuseks, miks peaks turgutama enda…

Kuidas valida õiget nahahooldustoodet vastavalt nahatüübile?

Kas sul on ette tulnud olukordi, kus sõbranna soovitatud ning ülivõrdes kirjeldatud näohooldustooted ei sobi sulle üldse? Nahatüübid võivad olla väga erinevad ning…

Share this post

Back to Ajakiri