Alates 75€ sisselogitud kasutajatele tasuta transport + kingitus

Milliseid teraviljatooteid valida?

Back to Ajakiri
Teravilja tähtsus inimese elus

Milliseid teraviljatooteid valida?

Teravilja tähtsus inimese elus

Õige toitumine on hea enesetunde üks olulisemaid aspekte. Seekord oleme tähelepanu pööranud teraviljatoodete tähtsusele.

Miks valida täisteratooteid? Sest, need sisaldavad palju:

  • kiudaineid (tähtis roll seedetalitluses)
  • B-vitamiine (tagavad normaalse ainevahetuse ja rakkude kasvu)
  • antioksüdante (kaitsevad väliskeskkonna saastete hävitava toime eest-pidurdavad vananemist)
  • süsivesikuid (peamiseks energiaallikaks; 1g süsisvesikud = 4kcal)
  • mineraalaineid (aitavad edastada närviimpulsse; luustiku ja kehavedelike koostises)

 

Töötlemata teravili on veresuhkru tasakaalustaja!

Teraviljatoodete kasulikkus tervisele
Teraviljatoodete tähtsus
Riisi positiivne mõju tervisele

RIIS

Riis jaguneb kolme suurde rühma: valge, punane ja must riis

 

Valge riis

  • vähem vitamiine ja mineraale võrreldes pruuni riisiga
  • kaloririkas
  • mõjutab veresuhkrutaset – mitte soovitatav diabeedikutele
  • aeglustab seedetegevust

Toitumisalane teave 100g kohta:

Energia  130kcal
Kolesterool 0 mg
Kaalium 35 mg
Kiudained 0,4 g
Suhkrud 0,1 g
Valgud 2,7 g

Erinevate riiside mõjud

Basmatiriis ehk India riis – riiside kuningas

  • Gluteenivaba, madala rasvasisaldusega, kolesteroolivaba
  • vitamiinirikas

Toitumisalane teave 100g kohta:

Energia        1508 kJ/360 kcal
Rasvad            0,8 g
Süsivesikud    78,2 g
Valgud         8,7 g
Kiudained       2,4 g

Must riis ehk lilla riis
Üks tervislikumaid riisisorte

  • palju mineraalaineid, aminohappeid, vitamiine
  • alandab kolesterooli
  • ennetab diabeeti
  • hoiab ära südame-veresoonkonnahaigusi

Punane riis

  • hea kiudaineallikas ja on rauarikkam kui teised täisterariisi sordid
  • kiudainerikas täisterariis reguleerib seedimise kiirust – hea abivahend kehakaalu kontrollimiseks.
  • kolesterooli alandav toime

 

Pruun riis ehk täisterariis

  • palju vitamiine, mineraalaineid ja kiudaineid (6x rohkem kui valgel riisil)
  • parandab seedimist, vähendab haigestumist südamehaigustesse, vähki, diabeeti ja vähendab kolesteroolitaset

Toitumisalane teave 100g (kuivaine) kohta:

Energia            1350 kJ/322kcal
Rasvad             1,9 g
Süsivesikud    65,4 g
Valgud             6,3 g
Kiudained       7,4 g

Hirsi positiivsed mõjud

Toitumisalane teave 100g kohta:

Energia        378 kcal
Rasvad            4,2 g
Süsivesikud    73 g
Valgud             11 g
Kiudained       9 g

HIRSS

  • kerge seedida/kiirendab ainevahetust
  • sobib allergikutele, gluteenivaba
  • sisaldab ränihapet, millel on hea mõju kolesteroolitasemele ja luudele
  • ergutab närvisüsteemi ja meeleelundkonda
  • palju mineraalaineid
  • aitab leevendada migreeni
  • reguleerib veresuhkrutaset
  • vähendab infarktiriski
  • ennetab vähki – eelkõige naiste seas levinud rinnavähki

KINOA

 

  • täiskõhutunne pikaks ajaks
  • gluteenivaba
  • seemnetest saadud õli kasutatakse kompressina valude leevendamiseks ja muljumisvigastuste puhul
  • kõrge kaltsiumi-, raua- ja magneesiumi sisaldus

 

Huvitav teadmine!

Kinoa on olnud abiks tuberkuloosi, maksaprobleemide ning ka kõrgusekartuse ja merehaiguse korral.

Kinoa positiivsed mõjud

Toitumisalane teave 100g kohta:

Energia 1470 kJ/351 g
Rasvad 5 g
Süsivesikud 58,5 g
Valgud 13,8 g
Kiudained 6,6 g

Tatra tervislikkus

Toitumisalane teave 100g kohta:

Energia            1350kJ/323kcal
Rasvad             2 g
Süsivesikud    60,5 g
Valgud             11,9 g
Kiudained       5,8 g

TATAR – tangude kuninganna

sugulane rabarberiga ja oblikaga; vilja nimetatakse pähkliks

 

  • soodustab seedimist, abivahendiks suhkrute muundamisel (abiks suhkruhaigetele)
  • kolesterooli langetaja
  • hoiab vererõhu stabiilsena
  • puhastab maksa
  • tugevdab kapillaare
  • gluteenivaba
  • palju kiudaineid, vähe rasva

AMARANT

võib kasutada nagu kinoad ja tatart

  • rohkem kaltsiumi ja rauda kui teraviljades
  • palju aminohapet lüsiini, mis aitab kehal kaltsiumi omastada, annab energiat, tõstab organismi vastupidavust, aeglustab vananemist
  • gluteenivaba

 

Huvitav teadmine!
Tervisliku snäki nipp:
kasuta amaranti nagu popkorni – pane mikrolaineahju!

Amaranti mõjud organismile

Toitumisalane teave 100g kohta:
Energia        371 kcal
Rasvad            7 g
Süsivesikud    65 g
Valgud             14 g
Kiudained       7 g

Bulguri tähtsus

Toitumisalane teave 100g kohta:

Energia                   342kcal
Lipiidid                    1,3 g
Kolesterool              0 mg
Naatrium                 17 mg
Kaalium                   410 mg
Sahhariidid              76 g
Kiudained                18 g
Suhkrud                   0,4 g
Valgud                     12 g

BULGUR

kuuma auruga töödeldud, seejärel kuivatatud ja lõpuks purustatud täisteranisu

  • ennetab vähki, südamehaigusi, seedehäireid, diabeeti, rasvumist
  • kaitseb immuunsüsteemi
  • tugevdab luid
  • aitab vähendada kõrge vererõhu riski
  • madala rasvasisaldusega – abiks kaalulangetusel
  • mineraalirikas (magneesium, raud)
  • rahustab närvisüsteemi – unekvaliteet paraneb
  • tasakaalustab kehas pH-taset
  • vähendab sapikivide tekke riski
  • aitab ennetada rauavaegusaneemiat

KUSKUSS

Põhja-Aafrika berberite roog, mis on tehtud väikestest aurutatud mannapallikestest

 

  • aitab ennetada mõningaid sünniga kaasnevaid defekte ja bakteriaalseid infektsioone
  • tagab terve südame-, närvi- ja immuunsüsteemi
  • sisaldab mangaani, millel on suur roll luude, vere, hormoonide, närvide ja aju hea tervise säilitamisel
  • reguleerib ka ainevahetust ja veresuhkrut
  • aitab kaasa kaalulangetusele, tugevdab lihasmassi
  • tänu suurele proteiinisisaldusele, aitab see parandada haavu ning on abiks keha taastumisel pärast haigust või operatsiooni

 

Kuskussi positiivsed mõjud tervisele

Toitumisalane teave 100g kohta:

Energia                     112kcal
Lipiidid                       0,2 g
Kolesterool                0 mg
Naatrium                    5 mg
Kaalium                     58 mg
Sahhariidid                23 g
Kiudained                  1,4 g
Suhkrud                     0,1 g
Valgud                        3,8 g

FB pilt2

Share this post

Back to Ajakiri